Welke benzine moet ik tanken voor mijn oldtimer?

Welke benzine moet ik tanken voor mijn oldtimer? Regelmatig vragen klanten ons om advies over de beste brandstof voor hun klassieker. Omdat het antwoord wat langer duurt dan de vraag wilden we deze informatie delen met andere oldtimerbezitters.

Veel oudere benzinemotoren zijn ontwikkeld om te lopen op loodhoudende benzine met een hoog octaangehalte. Gelukkig (voor milieu en volksgezondheid) is deze brandstof lang geleden uit de handel genomen. Oldtimerbezitters moeten dus op zoek naar alternatieven. Hieronder behandelen we de meest voorkomende brandstoffen: Euro 95, Super 98 en E10 benzine. Ook gaan we in op het gebruik van loodvervanger, hoog octaan benzine en het rijden op LPG.

Euro 95 of Super 98?

Voor het octaangehalte geldt (kort door de bocht) dat motoren met een hogere compressie behoefte hebben aan een benzine met een hoger octaangehalte. Hoe hoger het octaangehalte des te hoger de klopvastheid en des te lager de kans op ‘pingelen’. Pingelen is het spontaan ontbranden van het lucht-brandstofmengsel, buiten het tijdstip van ontsteking. Hierdoor ontstaan tegengestelde krachten in de verbrandingskamer, wat zich vertaalt in een onregelmatige loop en een kloppend of pingelend geluid. Dat dit niet goed is voor de motor moge duidelijk zijn; het kan leiden tot ernstige motorschade.

De keuze voor Euro 95 of Super 98 is open voor discussie. Veel klassieke engelse auto’s lopen prima op 95, mits de ontsteking goed staat afgesteld. Doorgaans moet deze voor E95 iets later staan, zodat er geen spontane voorontbranding optreedt (te dicht bij het bovenste dode punt). Vooral voor motoren met een wat lagere compressie is Euro 95 zonder meer geschikt. Denk hierbij aan sedans, maar ook sportwagens die in de jaren ’70 voor de amerikaanse markt geleverd zijn met een wat lagere compressie (MGB, TR6). De sportievere rijder zal meer baat hebben bij een zo hoog mogelijk octaangehalte. Motoren met een getunede kop met snellere nokkenas lopen beter en blijven langer heel met 98.

 

E10 benzine (ethanol)

Voor veel oldtimers is gewone Euro 95 een prima brandstof. Let wel op dat er niet teveel ethanol is toegevoegd. Zo is E10 benzine (met 10% ethanol) absoluut uit den boze. Veel zachte delen in het brandstofsysteem (rubber slangen, membramen in benzinepomp of carburateur, kurk, zink in bijvoorbeeld de vlotter) worden hierdoor aangetast. Ook kan oude benzine-aanslag oplossen in E10 benzine, met concentratie van vervuiling als gevolg. Ook trekt ethanol (een alcoholsoort) water aan. Dit kan bij langere opslag leiden tot vocht en dus corrosie in de tank. Ook treedt op den duur bacterievorming op, waarmee de kwaliteit van de brandstof achteruit gaat. Let op dat Euro 95 bijvoorbeeld ook vaak 5% ethanol bevat en dus eigenlijk E5 benzine is. Staat uw oldtimer dus langere tijd stil dan is het sowieso aan te raden om een premium benzine te tanken, met een zo laag mogelijk alcoholgehalte (Super 98, V-power, Excellium e.d.).

(veel voorkomende slijtagedelen voor het brandstofsysteem zijn te bestellen in onze webshop)

Er zijn leveranciers die additieven voor E10 aanbieden, speciaal ontwikkeld om de schadelijke effecten op oldtimers tegen te gaan. Wij hebben hiermee geen ervaring en kunnen dus niet zeggen wat de effecten zijn op langere termijn.

 

Loodvervanger

Het toevoegen van een loodvervanger heeft alleen zin als de cilinderkop nog niet loodvrij is gemaakt, bij motoren die ontwikkeld zijn voor loodhoudende benzine. De loodvervanger zorgt voor bescherming van zachtere klepzittingen. Zonder loodvervanger zullen deze sneller slijten, wat kan leiden tot compressie- en vermogensverlies. Wij leveren een loodvervanger van Castrol, te bestellen in de webshop.

 

Hoog octaan benzine

Bij veel duitse pompen is benzine met een octaangehalte van 102 verkrijgbaar. In Nederland wordt deze geleverd door Firezone, onder de merknaam Competition 102. De meeste klassiekers zullen hier ter voorkoming van pingelen geen of weinig baat bij hebben, maar het kan een geruststelling zijn dat er geen ethanol is toegevoegd.

 

LPG

Persoonlijk vind ik gas prima geschikt om te koken, maar zou ik het nooit in mijn auto willen. Doorgaans maken onze oldtimers niet genoeg kilometers om de hogere kosten van installatie, onderhoud en (wellicht) belasting te compenseren met een lagere prijs aan de pomp. Bovendien ben ik een originaliteitsfreak, die niet blij wordt van het boren van gaten waar deze niet horen. Niet doen dus.

 

Altijd stallen met volle tank

Dit voorkomt condensvorming en roest aan de binnenzijde van de tank. Staat de auto langere tijd stil? Houd er dan rekening mee dat de gemiddelde Euro 95 benzine na ca. 6 maanden verouderd. Het is in dat geval beter om een premiumbenzine te tanken. Controleer na langere stilstand ook altijd de benzineslangen onder de auto en in de motorruimte en vervang regelmatig het brandstoffilter.